Почетна > Македонија > “Лешочки Фолк Фест” – празник на музиката, вербата и љубовта…

“Лешочки Фолк Фест” – празник на музиката, вербата и љубовта…

///
Comments are Off

Кога на едно место ќе се соберат повеќе распеани грла, дојдени со желба да ни подарат нови стихови и ноти, тогаш за сите нас е празник на музиката. Само таа со првите тактови и ритмови може да предизвика чувство на радост и задоволство, чувство дека во тој момент постоиме само ние и таа. И затоа, секогаш кога се свири и пее, дружи и сплотува, велиме дека е исто како на празник…посебно, свечено и со голема верба за уште подобро и повесело…

На големо задоволство на сите обожаватели и следачи на популарниот “Лешочки Фолк Фест”, како и на нашите верни гледачи на BalkanMusicTv, денес ќе можете да го проследите неговото ново јубилејно ревијално издание. И оваа година ќе имаме можност да уживаме во 11-те новонастани нумери кои ќе донесат нова свежина на музичката сцена, како и во 9-те хитови испеани од минатите изданија кои оставиле белег со своите зборови и изведби. Вечерва на едно место ќе се вкрстат зрелоста и младоста, успешноста и истрајноста…да се слушне и овојпат надалеку звукот на македонската песна, онаа што не држи заедно и одржува сеуште во живот. А за тоа ќе бидат заслужни следните звучни музички имиња и изведувачи:

1. ДАРКО ДИМИТРИЕВСКИ – ЉУБОВТА

Дарко Димитриевски – Бранко Николовски – Дарко Димитриевски

2. СТОЈНЕ НИКОЛОВА – КАНЕТЕ ГОСТИ НА МЕКИЦИ

Борчо Димитров – Ратко Спасовски – Бобан Мојсовски

3. ПЕРО ХРИСТОВ – ДЕН ЗА ВЕСЕЛБА

Перо Христов – Ѓорѓи Калајџиев – Серафим Костов

4. БОБАН ВЕЛЈАНОВСКИ – АЈДЕ БАБО ЗАИГРАЈ

Јован Василевски – Мирослав Гавровски – Јован Василевски

5. КРУМЕ СПАСОВСКИ – ЗА ПРВИЧЕ

Мендo Ташковски – Бранко Николовски – Мендo Ташковски

6. МИЛИЦА КУЗМАНОВСКА – ЗАПЕЈ СРЦЕ МОЕ

Гоце Џуклески – Милица Кузмановска – Сашо Ливрински

7. ТРИО ГАВРОВСКИ – МАКЕДОНИЈО

Јован Василевски – Мирослав Гавровски – Јован Василевски

8. СПАСЕН СИЉАНОСКИ – АХ, ДА СЕ ВРАТИ ВРЕМЕТО

Спасен Сиљаноски – Јагода Сиљаноска – Љупчо Павловски

9. ДАЛИБОР ЃОШИЌ – ВЕЧНА ЗЕМЈА

Далибор Ѓошиќ – Далибор Ѓошиќ и Анита Даева – Далибор Ѓошиќ

10. СУЗАНА СПАСОВСКА – ДЕВЕРЕ, ДЕВЕРЕ

Слаѓан Станишковски – Сузана Спасовска – Слаѓан Станишковски

11. ТРИО КЛАДЕНЕЦ – СОКОЛЕ

Јован Василевски – Трио Кладенец – Јован Василевски

12. ЉУПЧО ЃEОРГИЕВ – НОТИ ТИ (Лешочки Фолк Фест 2010)

М. Барбаровски – О. Неделковски

13. БЛАГА ПЕТРЕСКА – ЗА МАКЕДОНИЈА (Лешочки Фолк Фест 2011)

М. Барбаровски – О. Ангелеска – М. Барбаровски

14. ГРУПА СОНАТА – КАДЕ СИ (Лешочки Фолк Фест 2012)

Тодор Трајчевски – Ели Танасковска – Тодор Трајчевски

15. КАТЕ И НЕЛИ ТИ РЕКОВ – ПИСМО ОД ТУЃИНА (Лешочки Фолк Фест 2013)

Сашко Велков – Орце Зафировски – Сашко Велков

16. ВЛАТКО МИЛАДИНОВСКИ – РАКИЈО, ЖОЛТА МАГИЈО (Лешочки Фолк Фест 2013)

Златко Миладиновски – Ѓорѓи Калајџиев – Златко Миладиновски

17. ДУШКО ГЕОРГИЕВСКИ – ПЕЛИН НЕДА (Лешочки Фолк Фест 2014)

Соња Јанакиевска – Соња Јанакиевска – Златко Миладиновски

18. МАРИЈА ПЕТКОВСКА – ПУСТА ЖЕЛБА (Лешочки Фолк Фест 2015)

Павле Трајков – Андријана Миленковска – Павле Трајков

19. ГРУПА АКАДЕМЦИ – НАЈУБАВАТА (Лешочки Фолк Фест 2018)

Сашо Ливрински – Oрце Зафировски – Сашо Ливрински

20. СУЗАНА СПАСОВСКА – СРЕЌО МАЈКИНА (Лешочки Фолк Фест 2019)

Дејан Миленковски – Сузана Спасовска – Дејан Миленковски

“Лешочкиот Фолк Фест” низ сите овие години го организира здружението за негување на македонскиот фолклор и традиција “Источник”, секако под будното око и целосна посветеност на фестивалските директори Борче Брзанов и Сузана Спасовска. Неговата нова концепција успешно се реализира во соработка со “Арт студио” – продукција и BalkanMusicTv и истиот гледачите ќе можат да го проследат преку фреквенцијата и на ФБ страната на BalkanMusicTv, ФБ страната на “Лешочкиот Фолк Фест” и како видео проекција на отворената сцена во лешочкиот манастирски комплекс…на огромно задоволство на присутните верници и љубители на македонскиот фолклор.

Во пресрет на големиот христијански празник “Успение на Пресвета Богородица”, вечерва во 20:00 само за вас голем музички празник кој совршено ќе се вклопи во моментот на сплотеност, единство и верба…верба дека “Лешочкиот Фолк Фест” уште долги години ќе опстои и живее во име на нашиот фолклор како составен дел на македонската култура и традиција…како составен дел од самите нас!!!