Почетна > Македонија > Последен поздрав до Ферус Мустафов

Последен поздрав до Ферус Мустафов

///
Comments are Off

По кратко боледување, почина Кралот на Саксафон, музичката легенда, долгогодишниот пријател на Балкан Мјузик ТВ, маестралниот Ферус Мустафов.

Мустафов е роден во Штип во ромско семејство на музичари и е син на Илми Јашаров. Неговата професионална кариера започнала на седумнаесетгодишна возраст, додека студирал виолина и кларинет во локална музичка академија. За тоа време, тој бил поканет да оди на турнеја со бенд предводен од Тома Чрчев, а успехот на турнејата го натерало да се откаже од академското учење за да стане работен музичар.

По една година воена служба, за време на која тој ја воспоставил својата репутација свирејки на вечерни танци, тој се преселил во СараевоБосна и Херцеговина, каде ја презел водечката улога во експлозијата на популарноста на народната музика што се случила таму во тоа време. Подоцна станал директор за музичко програмирање на ромски јазик за Радио Телевизија Скопје и се здобил со меѓународна публика преку изданијата на албумите на светските музички записи како што се Глобус Стил и Тропски. Настапувал во голем број земји во светот и снимил десетина албуми, главно со инструментални композиции.

Зад себе има десетици музички албуми со инструментална музика, а во регионот го доби епитетот Крал на саксофонот.

Почивај во мир